Creațiile din domeniul modei nu sunt expres prevăzute printre obiectele dreptului de autor enumerate de art. 7 din Legea nr. 8/1996, cum este cazul Italiei sau al Franței. Cum enumerarea de la art. 7 nu este o enumerare limitativă, în România, orice creație originală din domeniul artei poate face obiectul dreptului de autor.
Protecția drepturilor de autor se dobândește în mod automat din momentul creației, nu este condiționată de îndeplinirea unei formalități de înregistrare și este valabilă pentru întreaga durată a vieții autorului, iar după moartea acestuia se transmit, prin moștenire, pe o durată de 70 de ani de la moartea autorului.
În caz de încălcare a drepturilor de autor, pentru a beneficia de protecția legii dreptului de autor, autorul are sarcina de a proba că este autorul creației, iar în caz de contestare a originalității creației, stabilirea originalității depinde de raționamentul instanței.
Având în vedere dezavantajele expuse anterior, este de preferat ca aceste creații să fie protejate ca desen sau model industrial, prin înregistrare la OSIM, cu plata unor taxe.
Principalul beneficiu al înregistrării creațiilor de modă ca desen sau model industrial este obținerea unui drept exclusiv de utilizare al acestora și de a se opune la utilizarea lor de către terți pentru o perioadă de 10 ani de la constituirea depozitului reglementar care poate fi reînnoită pe 3 perioade succesive de câte 5 ani.
Deși protecția drepturilor de autor are o durată mai mare, exclusivitatea acordată de protecția desenului sau modelului industrial poate fi mai eficientă în caz de contrafacere.
În concluzie, o protecție eficientă a creațiilor din domeniul modei se poate obține numai prin combinarea ambelor modalități de protecție: drepturi de autor și desen sau model industrial.