Industria actuala de jocuri video produce jocuri video ca opere complexe de creatie intelectuala care incorporeaza mai multe opere de creatie intelectuala individuale, cum ar fi scenarii, desene si elemente de design, dialog, muzica, caractere, programe de calculator, etc. Interactiunea umana cu jocurile video este posibila prin intermediul unui program de calculator.
Dar cine este autorul jocului video? Cosideram ca nu exista un unic autor al unui joc video, ci exista mai multi autori ai jocului video si anume, autorii care si-au adus contributii creative originale la dezvoltarea acestuia: degineri, autori ai programului de calculator, autori ai dialogurilor, autori ai muzicii, etc. Sigur ca multitudinea de autori ai unui joc video, nu exclude posibilitatea, ci chiar impune necesitatea existentei unui unic titular al drepturilor patrimoniale de autor asupra jocului video. Va fi titular al drepturilor patrimoniale de autor asupra jocului video persoana care a cesionat drepturile de autor de la fiecare autor in parte, de regula producatorului jocului video. Cat priveste drepturile morale de autor, acestea raman la autorii creatiilor, neputand face obiectul transmiterii catre terti.
In cazul jocurilor video interactive, se naste intrebarea daca jucatorii pot fi autori pentru creatiile pe care le realizeaza in timpul jocului. Consideram ca in situatia in care jocul permite incarcarea de catre un jucator a unei opera preexistente (create de jucator independent de utilizarea jocului), jucatorul este autor al respectivei opera. Incertitudinea asupra statutului juridic al creatiilor unui jucator poate aparea in cazul in care jucatorul creeaza opera in cadrul jocului, folosind mecanismele si mijloacele ce-i sunt puse la dispozitie de catre joc. In aceasta situatie, ar trebui sa se analizeze daca jucatorul a “creat” opera selectand doar anumite elemente incluse in joc sau daca jucatorul a creat opera folosind mecanismele jocului dar care nu i-au impus o alegere limitata dintr-o suma de elemente incluse in joc.
Protectia jocurilor video in dreptul international cunoaste diverse regimuri juridice, unele state asimilandu-le operelor audiovizuale, altele asimilandu-le programelor de calculator, iar altele recunoscandu-le caracterul de opera de creatie de sine-statatoare.
Desi, “jocurile video” nu sunt enumerate in mod expres printre operele de creatie intelectuala protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, nu se poate retine ca, in dreptul romanesc, jocurile video nu sunt protejate, intrucat enumerarea de la art. 7 din Legea nr. 8/1996 este exemplificativa si nu limitativa.
Asa cum rezulta din art. 1 al Legii nr. 8/1996, sunt protejate de lege orice opere literare, artistice sau ştiinţifice, precum şi orice alte opere de creaţie intelectuală.
Apreciem ca in dreptul romanesc, jocurile video se pot bucura de protectie ca opera de sine-statatoare, avand un regim juridic propriu.