Pentru veniturile din proprietate intelectuala obtinute in anul 2021, artistul/autorul datoreaza:
Impozit pe venit – 10% din venitul net calculat astfel:
- Venitul brut minus 40% (cota forfetara) din venitul brut;
- Venitul brut minus sumele ce revin organismelor de gestiune colectiva sau altor platitori de asemenea venituri, in cazul exploatarii de catre mostenitori a drepturilor de proprietate intelectuala, precum si in cazul remuneratiei reprezentand dreptul de suita si al remuneratiei compensatorii pentru copie privata.
Contributie la asigurari sociale (pensie) – 25% din venitul ales de contribuabil care nu poate fi mai mic de 27600 lei, obligatorie numai daca venitul net din proprietate intelectuala este de cel putin 27600 lei si artistul/autorul nu este salariat. Nu se datoreaza contributie la asigurari sociale pentru veniturile obtinute de mostenitori din exploatarea drepturilor de proproetate intelectuala, pentru remuneratia reprezentand drept de suita si pentru remuneratia compensatorie pentru copie privata;
Contributie la asigurari sociale de sanatate – 10% din venitul ales de contribuabil care nu poate fi mai mic de 27600 lei, obligatorie numai daca venitul net din proprietate intelectuala este de cel putin 27600 lei si artistul/autorul nu este salariat. Sunt exceptate de la plata contributiei de sanatate, persoanele fizice care au calitate de pensionari pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;
In cazul in care dintr-un singur contract de proprietate intelectuala se obtin venituri mai mari de 27600 lei, platitorul are obligatia retinerii la sursa si a contributiilor de sanatate si de asigurari sociale, pe langa impozitul pe venit.
Daca pragul de 27600 lei este depasit pentru mai multe contracte de proprietate intelectuala incheiate, atunci contribuabilul va desemna care dintre platitori va achita contributia la pensie si sanatate.
Daca contribuabilul obtine venituri din mai multe contracte de proprietate intelectuala, dar nici unul nu depaseste pragul de 27600 lei, insa valoarea cumulate a contractelor depaseste 27600 lei, contribuabilul are obligatia de a depune declaratia unica si de a achita contributiile pana la data de 15 martie a anului pentru care se platasc contributiile.
Daca o persoana obtine venituri nete din drepturi de autor sub 12 salarii minime brute pe tara intr-un an, poate opta pentru plata contributiei la pensie si sanatate.
Cat priveste obligatiile declarative ale artististului/autorului fata de ANAF, daca venitul se plateste de catre persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, atunci impozitul si contributiile se retin la sursa de catre platitorul de venit, la momentul platii veniturilor, fara ca artistul/autorul sa mai aiba obligatii declarative pentru aceste venituri.
Insa, daca venitul se plateste de catre alti platitori decat persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, atunci autorul/artistul are obligatia de a depune Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice, pana la data de 15 martie.
De asemenea, are obligatia de a depune Declaratia Unica, artistul/autorul care in anul 2020 a obtinut venituri exclusiv din drepturi de autor si drepturi conexe si a beneficiat de indemnizatia prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Pentru veniturile realizate in anul 2020, Declaratia Unica se depune pana pe data de 25 mai 2021, data pana la care se datoreaza si plata impozitului si a contributiilor sociale obligatorii.
Artistul/autorul poate opta si pentru impozitarea in sistem real, situatie in care are obligatia de a depune Declaratia Unica la ANAF, in primele 15 zile ale anului.
Versiune redactata la data de 04.01.2021