Principalele tipuri de creații purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală sunt: invențiile, mărcile, desenele industriale și drepturile de autor.
În timp ce invențiile, mărcile și desenele industriale sunt protejate din momentul înregistrării la oficiul competent, fie la nivel național (OSIM), fie la nivel european (EUIPO) sau internațional, drepturile de autor sunt protejate din momentul creației.
În caz de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, titularul acestora are la îndemână o serie de mijloace de apărare:
- Notificarea de încetare a utilizării ilegale a creațiilor de proprietate intelectuală este prima procedură și cea mai simplă de urmat. Prin notificare, utilizatorul ilegal este informat că utilizarea sa este ilegală și că, în cazul în care nu încetează desfășurarea activității ilegale, va fi acționat în judecată.
- Cererea de intervenție a autorităților vamale permite titularului drepturilor să solicite Direcției Generale a Vămilor oprirea transporturilor cu bunuri ilegale la granițele Uniunii Europene.
- Soluționarea pe cale amiabilă a litigiului dintre părți și încheierea unei tranzacții care să consființească înțelegerea părților.
- Acționarea în judecată a utilizatorul ilegal este procedura de urmat atunci când precedentele s-au dovedit a fi ineficiente. Titularul de drepturi poate solicita încetarea activității ilegale, fie în procedură urgentă – măsuri provizorii, fie în procedură comună, precum și acordarea de daune-interese. Un alt remediu care se poate obține este confiscarea și distrugerea bunurilor ilegale.
- Anumite utilizări ilegale pot fi infracțiuni și se sancționează cu fie cu amendă penală, fie cu închisoarea, inclusiv confiscarea și distrugerea bunurilor ilegale.