Vânzarea companiei este un eveniment important pentru asociații săi indiferent de motivele care au stat la baza luării acestei decizii.
Pregătirea companiei pentru vânzare ar trebui să aibă loc cât mai inainte posibil de sosirea investitorului. De cele mai multe ori, asociații sunt atât de ocupați cu creșterea afacerii, încât nu acordă destulă importanță aspectelor legale pe care le implică o astfel de tranzacției.
Printre greșelile frecvente întâlnite în procedura de M&A a unei companii se numără:
1) Ignorarea documentelor societare. Acestea fie nu sunt actualizate, fie conțin clauze care condiționează vânzarea de anumite proceduri, fie lipsesc, fie nu au fost înregistrate pentru publicitate la ONRC, etc;
2) Lipsa unor contracte ferme cu personalul cheie al companiei și nerespectarea legislației muncii în cadrul companiei;
3) Neprotejarea elementelor de proprietate intelectuală sau utilizarea ilegală a elementelor de proprietate intelectuală aparținând terților;
4) Lipsa unor contracte ferme cu clienții și existența unor contracte ferme cu furnizorii;
5) Ignorarea implicațiilor fiscale ale tranzacției;
6) Nerespectarea legislației de mediu;
7) Ignorarea riscurile generate de litigii.
Neglijarea aspectelor legale pe care le implică o tranzacție de M&A poate descuraja investitorii, poate prelungi perioada de achiziție sau chiar poate expune asociații la atragerea răspunderii civile care se poate concretiza inclusiv în neîncasarea prețului de vânzare.